LOGO

Ciorba de perisoare (reteta traditionala)

Ciorba de perisoare este una dintre mancarurile traditionale romanesti. Nu prea exista sarbatoare mare fara ca orice gospodina sa gateasca aceasta ciorba. Va propun sa gatim ciorba de perisoare dupa o reteta originala, sanatoasa si usoara in care perisoarele sunt oparite inainte de a fi introduse in ciorba.

Puteti folosi dupa preferinta, carne de porc, de vita sau amestec. De asemenea, dupa aceeasi reteta eu gatesc si ciorba de perisoare cu carne de curcan sau de pui. Eu nu obisnuiesc sa pun orez in carnea de perisoare pentru ca nu imi place si, in plus de asta, le poate destrama.

Secretul este sa folositi carne macra. Cu cat carnea este mai grasa, cu atat riscati ca perisoarele sa se imprastie in ciorba.

Un alt secret este sa framantati carnea mai mult cu mana pentru ca perisoarele sa iasa pufoase.

Pentru acrit folositi ce aveti la indemana sau ce preferati mai mult: bors, zeama de lamaie sau zeama de varza. Mie nu imi place gustul de cimbru, dar puteti pune putin in carne sau chiar o crenguta in ciorba.

Pentru a da mai mult gust ciorbei, uneori fierb inainte cateva oase de vita, dar nu este obligatoriu.

___
Ciorba de perisoare (reteta traditionala)

Ingrediente:

Pentru perisoare:

800 g carne tocata

1 ou

piper, sare

cimbru(optional).

Pentru ciorba:

2 cepe

2 morcovi

2 ardei rosii

1 capatana mica de telina

300 ml suc de rosii sau rosii in bullion

50 g orez

bors magic (bors lichid) sau zeama de varza

o legatura de leustean

Pentru inceput, pregatim carnea tocata pentru perisoare. O framantam bine dupa ce am pus in ea oul, piper si sare dupa gust. Modelam apoi cu palmele perisoare de marimea nucilor si le asezam pe un blat. Daca perisoarele se lipesc de maini, ungem palmele cu ulei.

mod de preparare perisoare

Lasam perisoarele deoparte si ne ocupam de zarzavat.

perisoare

Mai intai punem aproximativ 4 l de apa la fiert in oala in care dorim sa preparam ciorba de perisoare.

Curatam si tocam cubulete zarzavatul. Mai intai ceapa, morcovul, telina, apoi ardeiul. Cand clocoteste apa, punem ceapa si radacinoasele tocate, iar dupa 10-15 min, ardeiul. Adaugam putina sare. Pe un alt ochi al aragazului, punem la fiert cca. 1-2 l de apa cu putina sare. Cand da in clocot, lasam focul mic si introducem perisoarele. Le lasam doar pentru 3-4 minute si le scoatem cu spumarul intr-o strecuratoare mai mare. Le trecem pe sub jet de apa pentru a se spala de spuma de carne. Le rasturnam in oala de ciorba si le lasam sa fiarba impreuna cu zarzavatul aproximativ 20 de minute. Acest procedeu il folosesc pentru ca ciorba de perisoare sa iasa mai clara si pentru ca, oricat am incerca saluam spuma, tot mai ramane in zeama.

adaugam perisoarele si zarzavatul

___

Adaugam orezul spalat si sucul de rosii. Dupa 15 min mai adaugam apa calda, daca a scazut in timpul fierberii, pentru a obtine cantitatea de ciorba dorita, acrim cu bors “magic” dupa gust si potrivim de sare.

orez in ciorba de perisoare

Daca acrim ciorba de perisoare cu zeama de varza sau bors lichid nu mai este nevoie sa adaugam apa, ci completam cu acestea. Mai lasam 10 minute sa clocoteasca si luam de pe foc. Adaugam leusteanul tocat si acoperim cu capac.

Ciorbita de perisoare se serveste calda, cu ardei iute.


S-ar putea sa iti placa:

Bors cu sfecla rosie si varza
25.04.2015
0 Comentarii

Sfecla rosie este ingredientul principal al acestei retete de bors, iar aroma si culoarea sa domina in aceasta supa bine cunoscuta si dupa denumirea de bors rusesc, pentru ca este o reteta traditional ruseasca ce si-a gasit popularitatea in mai multe tari din Europa Centrala si de Est. In functie de preferinta si gustul fiecaruia, pe langa sfecla se mai pot folosi rosii, carne, varza, ciuperci sau cartofi. Eu am ales sa fac aceasta reteteta de bors de sfecla rosie fara carne pentru ca inca mai suntem in post, asa ca am utilizat varza. Serviti aceasta supa rustica, vegetariana, ca pe o salata sau ca fel principal de mancare. Merge bine cu paine de casa, din grau integral.

Ciorba cu oase de porc si zeama de varza
14.12.2017
0 Comentarii

Ciorba cu oase de porc acrita cu zeama de varza - facuta dupa o reteta taraneasca. Ciorba din oase de porc se poate face atat cu carne proaspata cat si cu os afumat. La cateva saptamani bune dupa sarbatori, dupa ce am preparat si alte retete de ciorbe, la mine in familie se obisnuieste sa se gateasca ciorba cu oase de porc. Aceasta ciorbita de porc poate fi gasita si sub alte denumiri in functie de zona: ciorba de porc ardeleneasca, ciorba de sir etc. Nu conteaza sub ce denumire este, se gateste la fel, poate doar gustul sa difere. Ca oricare alta ciorba taraneasca de porc contine multe legume si carne frageda si gustoasa. Pentru a prepara aceasta reteta de ciorba de porc se folosesc de obicei oasele garf sau alte parti osoase de porc, dar la fel de bine se poate face si cu carne de pui sau carne de miel, evident de preferat ar fi sa contina oase si aceasta. Iata cum fac eu ciorba cu oase de porc si zeama de varza.

Ciorba de miel cu smantana (reteta traditionala)
31.01.2018
0 Comentarii

Reteta ciorba de miel cu smantana, bors si leustean. Cum se face ciorba de miel, oaie sau ied dupa o reteta traditionala, taraneasca. Ciorba de miel este nelipsita din meniul de Paste. Este o ciorba hranitoare si gustoasa preparata cu carne de miel, oaie sau ied, si legume, dreasa cu smantana, inacrita cu bors, la care adaugam leustean pentru aroma. Reteta de ciorba de miel pe care am scris-o este una clasica, o ciorba de miel ardeleneasca. Pe internet sunt tot felul de retete de ciorba de miel, in unele borsul este inlocuit cu otet sau zeama de lamaie, altele cu tarhon. Am incercat nenumarate retete, insa dupa cea de mai jos mi-a iesit cea mai buna ciorba de miel.

Ciorba de fasole verde cu rosii
11.07.2013
0 Comentarii

Aceasta ciorba de fasole pastai o prepar in lunile de vara, dar se poate prepara si pe timp de iarna, cu fasole congelata. Este o ciorba de post gustoasa, racoroasa, ideala pentru o masa de pranz in anotimpul cald. Pentru aceasta ciorba sunt recomandate pastaile late verzi sau galbene. La cele care sunt prea "batrane", le curatam si "atele" sau le scoatem boabele si aruncam tecile.


Lasă o părere